Интервю с Мая Вапцарова

Интервю с Мая Вапцарова

Въпрос: Заснели сте десетки документални и телевизионни филми, но бихте ли ни разказали за игралните?

М.В.: „Лъжовни истории” е от две новели, които ги бяха комбинирали в един филм. Заглавието на първата е „5+1”, а на втората „Дуел’77 – и двете бяха по сценарий на Георги Мишев. Филмът взе първа награда „Златен дукат” и Първа награда на католическото жури в Манхайм през 1976г. През 1983 направих „Мярка за неотклонение“. И после този филм „Ти помниш ли…“ от 2009 за Вапцаров, който е в стил „Синема-верите” и който е с артисти. Той е пълнометражен. „Ти помниш ли…“ го въртяха често, а сега въртяха и „Мярка за неотклонение“… Аз нищо не съм събирала като архив, за съжаление.

„Мярка за неотклонение“ беше от завоалираните филми, него не го пускаха много, защото не можело да има ъндърграунд живот в България… Имаше една статия против от Люба Кулезич. Оператор беше Стефан Трифонов. След това съм направила 111 документални филма. Сега въртят по БНТ2 една поредица „Сътворението на света“ – скоро тръгна първият филм. За траките. Всяка неделя ще бъде в 8:30 часа. А сега снимам за “National Geographic”.

Въпрос: Имате ли нови проекти?

М.В.: Направих и един сценарий за убийството на Андрей Луканов, в който я няма политическата история, избегнала съм я. Във военния архив изчетох досиетата на тези, които са били подготвяни за мокри изпълнители. Всички са избирани от „тюлените”. На финала един от тях е стрелял, но не знаеш кой – те са 8 парчета…

Въпрос: Това е много стряскащо…

М.В.: На един от тях детето му е болно от левкемия и му казват, че ако му присадят костен мозък, ще могат да го спасят. Той участва в подготовката на убийството срещу 80 000 долара. И започват подготовката на мокрите поръчки. Естествено – и бащата, и детето умират. Факт е, че един човек също пише книга по този случай, но аз направих сценарий… Смятам скоро да кандидатствам за субсидия за игрално кино.

Въпрос: Имали ли сте някакви проблеми като жена - режисьор при снимането на игралните Ви филми?

М.В.: Не, не мисля, че по тази линия съм имала проблеми. Аз по много причини съм била атакувана… След демокрацията – заради името Вапцарова, което ме смаза отвсякъде. А игралните ми филми са преди това.

Към началото