Майя Виткова

Видео интервю с Майя Виткова

Майя Виткова е родена през 1978 г. в София. През 2001 г. завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” - магистърска степен по режисура. До 2006 г. работи като асистент-режисьор и кастинг-режисьор за над 20 филмови и телевизионни продукции, сред които и New Europe: Eastern Delight (2007) на Майкъл Пейлин. През 2008 г. Майя Виткова е изпълнителен продуцент на независимата продукция „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев, която има над 10 награди от фестивали в Токио, Братислава, Варшава, София. През 2006 г. Майя Виткова, заедно със Светослав Драганов, е режисьор на 27-минутния документален филм „Майки и дъщери” (2006), който е представен в рамките на 10-я Международен Филм Фест и получава наградата на Kodak.

В началото на 2009 г., режисьорката, която е и сценарист, и продуцент, основава независимата компания Viktoria Films.


Самостоятелен дебют в късометражното кино режисьорката прави със „Станка се прибира вкъщи” (2010), чиято премиера е по време на 49 Международен кинофестивал в Кан, в седмицата на критиката. Сценарист е известният румънски режисьор Раду Жуде. Има отличия в Испания, Швейцария и Гърция. Още в първата година след неговото създаване, филмът, заснет от оператора Крум Родригес участва в над 80 фестивала, показан е в различни кина в Германия и е откупен за телевизионно разпространение. През 2011 г. Майя Виткова режисира „Моят уморен баща”, чиято световна премиера е на 17 Международен кино фестивал в Торонто, Канада.

Пълнометражният игрален дебют на Майя Виткова е българо-румънската ко-продукция „Виктория” (2014), който има премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс, САЩ. Това е първият български пълнометражен филм селектиран в програмата на този фестивал.

ФИЛМОГРАФИЯ

Игрални филми

„Станка се прибира вкъщи” – Късометражен (2010г.)

Селекциониран в Седмица на критиката, Кан, 2011; отличия от международните фестивали в Сараево и Атина, в Испания, Египет, Швейцария, Гърция и др. Участие в над 80 фестивала, показан в различни кина в Германия, откупен за телевизионно разпространение

”Моят уморен баща” - Късометражен (2011г.)

Световна премиера на 17 Световен Фестивал на късометражния филм в Торонто.

Тийзър 1

Тийзър 2

„Виктория” (2013г.)

Дебютният пълнометражен игрален филм. Българо - румънска копродукция. Голямата награда „Порейки вълните”, МКФ „Титаник”, Будапеща, 2014. Селектиран в конкурса на Фестивала на независимото кино „Сънданс” в САЩ и международните фестивали в Ротердам, Гьотеборг, Берлин, Вашингтон и др.

Документални филми

„Майки и дъщери” (2006г.) Съвместно със Светослав Драганов; Наградата на Kodak на 10-я Международен София Филм Фест

Статии