Информация за дейностите на Столична община

Информация за дейностите на Столична община във връзка с титлата

София - творчески град на киното”

Проекти финансирани от Столична програма Култура
по Програма “София - творчески град на киното под егидата на ЮНЕСКО”

1 . „Дискусионен клуб за европейско и българско кино”

Дискусионният клуб за българско и европейско кино - София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Прожекциите са ВСЕКИ ПОНЕДЕЛНИК от 26 септември до 19 декември и – както е обичайно – са придружени от срещи с екипите на българските филми и специално подготвени разговори с двамата лектори – директорът на БНФ Антония Ковачева и големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров.

2. "Мемоари на пионерите на българското кино"

Проект на Българска национална филмотека

3. "КОНТРАПЛАН

Контраплан” е проект на Центъра за култура и дебат „Червената къща” за представяне на български късометражни филми чрез прожекции и дискусии, с участие на авторите, гости професионалисти и публиката.

Водещ: Елена Мошолова; гост: Владия Михайлова, куратор и културолог.

Платформата „Контраплан” започна през април 2016г. и цели да даде още една възможност на авторите на филмите да се срещнат с разнообразна публика и други професионалисти в сферата на киното, за да обсъдят своите творби и получат обратна връзка.

До ноември 2016 „Контраплан” ще представи 25 млади автори. Осем от общо десетте отворени прожекции ще се състоят в Червената къща, а други две – в 26-то СУ, район „Витоша“ и в 54-то СУ, район „Надежда“. Така ученици извън централната градска част на София ще могат да се срещнат на живо с режисьорите. За някои от тях това ще е първата такава среща.

4. „Кино фабрика - Киното снима снимки"

От 3-ти до 21-ви октомври 2016г. второто издание на Кинофабрика представи поредица документални филми, посветени на фотографията, под надслов: „Киното снима снимки“. Официалното откриване бе на 3-ти октомври, в кино „Одеон“, с един от най-награждаваните документални филми от последните години - „Да откриеш Вивиан Майер“.

Сред гостите на фестивала бе и известният документалист – фотографът, репортер, еколог и журналист – Ян-Артюс Бертран, който представи лично филма си HUMAN/ЧОВЕК, на 5-ти октомври в кино „Одеон“.

На 4-ти октомври, в присъствието на режисьора Гилад Барам бе представен филма „Куделка снима светите земи“ – разказ за работата на световно известния чешки фотограф - член на Магнум, Йозеф Куделка, чиято кариера започна с документирането на нахлуването на танковете през 68 година в Прага и потушаването на Пражката пролет, а от 20:30 ч. е показан номинираният за Оскар и с над 40 международни награди - „Военен фотограф“ за живота и работата на Джеймс Нахтуей.

5. "Филмов фестивал "Мастер оф Арт"

Мастер оф Арт” е първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата.

Целите на Фестивала са да представя най-добрите документални филми в областа на музиката; танца и театъра; изобразителните изкуства; архитектурата и дизайна и литературата както и рекламни и видео арт продукции създадени по света след 1-ви януари 2014 г. По този начин фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери.

Мисията на „Мастер оф Арт” е да предоставя на публиката алтернатива на масовата култура като представя документални филми, телевизионни продукции и филми на независими продуценти и режисьори рекламни и видео арт продукции; да създаде възможност за срещи на професионалисти в сферата на документалното кино, музиката, танца, театъра, изобразителните изкуства, архитектурата и литературата за да спомогне за диалога и сътрудничеството между тях; да се утвърди като форум за развитие на млади таланти от училищата по изкуствата, за създаване на нови възможности за тяхното пълноценно изграждане и стимулиране на творческите им изяви.

Филмовият фестивал "Мастер оф Арт" се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Национален Дворец на Културата (НДК) и фондация "Мастер оф Арт". Първото издание на фестивала се проведе от 15 до 22 април 2016 г.

6. „Срещи на младото европейско кино. Кино седмица за ученика”

Посветен на най-новото европейско творчество, фестивалът "Срещи на младото европейско кино" има за цел да подкрепя младите кинотворци в България и Европа, да насърчава тяхното развитие и да показва първите им, често най-смели филми; да развива вкуса към съвременното европейско кино сред най-младата публика чрез различни инициативи: прожекции, дискусии и практически ателиета за ученици.

Идеята за фестивала е плод на творческа среща между една българка (Ралица Асенова) и две французойки (Лена Руксел и Камий Бадюел), които поставят началото му през 2014г. От 26 септември до 2 октомври 2016г. във филмотечно кино "Одеон" и във Френския институт в София се проведе третото му издание.

7. "Блок - Кино"

Второто издание на фестивала Блок Кино идва с два пъти повече филми, прожекции и кино салони на открито! Очакват ни нови заглавия, нови места и нови изненади. През лятото на 2016-та Блок Кино се превръща в пълнокръвен фестивал с три панела – анимационно кино (или както закачливо го нарекохме Блок А), документално кино (Блок Д) и вече традиционната ни основна програма – Блок Игрално Кино. Проведени са 10 прожекции на открито в 10 квартала на София през юли и август. Всяка локация бе домакин на един късометражен и един пълнометражен филм. Всички прожекции по традиция са безплатни. През септември Блок Документално Кино разказа истории с 5 документални филма.

8. "Софийските патиланци"

Проекта на „АНИМАРТ” ЕООД

Празник и конкурс за най-добра рисунка по произведения на Ран Босилек с много награди ‘’Софийските патиланци съживяват героите на Ран Босилек – 130 години от рождението на писателя’’ е Проект по повод честването на 130 годишнината на Ран Босилек, финансиран от Програма Култура на Столична община.

В богатата програма с представяне творчеството на Ран Босилек, всички заедно ще можем да пеем „Я кажи ми облаче ле бяло’’, ще рецитираме „Бяла спретната къщурка’’ и ще си припомним с театрални постановки на ученици любими на всички нас произведения на писателя, с които сме израсли! Отново ще рисуваме любими герои от творчеството на Ран Босилек и заедно ще подредим изложби в алеите на Борисовата градина и в 144-то училище “Народни будители“.

9. "Озарения в полите на Витоша - Летопис на ранното кино в София"

Ние сме народ, който най-много се самоосмива и самокритикува и най-малко цени своето...” Стефан Гидиков (1871–1944)

Няма нищо „твърде закъсняло“ в нашето „приобщаване към седмото изкуство“. Няма нищо „закъсняло“ в приобщаването ни към цивилизования свят, от който сме били насилствено откъснати в продължение на пет века. Има нормално завръщане в лоното на европейската култура, неделима част от която в края на ХІХ век става и киното.

И първите стъпки на кинематографа в България, и българското кино имат своята достойна история, която не се нуждае нито от разкрасяване, нито от изкуствено възхваляване. Ала се нуждае от пречистване – от изгребване на идеологическия нанос, от премахване на патината на предразсъдъците, от избистряне на междуличностните взаимоотношения...

Представянето на книгата е било в „Перото“ на 28.11.2016г., в рамките на „Киномания“

10. "Зад кулисите"

Проект на „Комбайн Пръдъкшън Къмпани” ЕООД

11. "Поддръжка и развиване на информационен портал

София творчески град на киното на ЮНЕСКО“

Проекта на „КИКОМАН“ ЕООД