Календар на културните събития

Календар на културните събития на Столична Община за 2016г.


София Филм фест

София Филм Фест е най-мащабното международно кино-събитие в София и България. Всяка година през март Фестивалът показва най-доброто от световното кино от изминалата година, представя различни тематични програми – ново българско кино, Балканско кино, ретроспективи, тематични изложби, среща българските зрители с най-големите съвременни кино творци.

Започнал като малък тематичен мюзик фест, днес София Филм Фест е в класацията на сп. „Варайъти“ за топ 50 свeтовни фестивала.

София Мийтингс

София мийтингс е международен форум за копродукции, съпътстващ София Филм Фест. Форумът има за цел да подпомогне дебютиращи автори при реализацията на техния първи, втори или трети пълнометражен игрален филм. В програмата на форума са включени много лекции, срещи, възможности за изграждане на бъдещи партньорства.

Златен Кукер

Международният фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ съществува от 2010г. Той е първият специализиран фестивал за анимация в България в новия век. „Златен кукер“ подкрепя младите аниматори и студентите по анимация, дава им пространство за срещи и възможност да се включат в майсторски класове, семинари и изложби.

So Independent

So Independent Film Festival е единствен по рода си с двете си издания в рамките на всяка година, провеждани в Ню Йорк и в София. Мисията му е да изгради културен мост между България и Америка, както представя най-доброто от съвременното българско и регионално кино в Ню Йорк и най-добрите от американските независими продукции в София. Една от целите на Фестивала е изграждането на платформа за контакти и подпомагането на бъдещи копродукции.

Киномания

Киномания стартира през 1987г. с името „Световна Кинопанорама“. В последните години на тоталитарния режим Фестивалът показва филми, които не се прожектират в салоните, заглавия предимно от европейското, руското и американското независимо кино. След демократичните промени фестивалът променя името си на „Киномания“, но продължава да показва качествено, некомерсиално кино, както и класически произведения на филмовото изкуство.

In the Palace Sofia

Международен фестивал на късометражно кино

Международен фестивал, специализиран в показа на късометражни филми до 27 минути, новите медии и дигиталните изкуства. Основна негова цел е да популяризира съвременното късометражно изкуство в България, да подпомага развитието му, да дава поле за изява на млади филмови творци и доказани професионалисти. Създаден през 2003г. като състезателен студентски фестивал, днес той е най-големият и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона.