София „Творчески град на киното”

София

Творчески град на киното

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералния директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Стартирала през 2004 година, през 2014г инициативата отбеляза своя 10-годишен юбилей и именно в тази година София беше удостоена с титлата „Творчески град на киното”. Това съвпадна и с годината в която киното в България отпразнува своя вековен юбилей.

Многократно беше изтъкнато пред медиите и гражданите на София, че всички инициативи, свързани с популяризиране на постиженията на българското кино, ще получат подкрепа от страна на ръководството на Столична община и Министерството на културата.

Според думите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова „Мрежата „Творчески градове на ЮНЕСКО” предлага изключителна възможност за международно сътрудничество и отразява нашия стремеж да подкрепяме удивителния творчески и иновативен потенциал, в името на разширяване на възможностите за устойчиво развитие ”.

Целта на инициативата е да насърчава градовете, които са положили изключителни усилия и са инвестирали в творческите индустрии като един от основните двигатели на устойчивото градско развитие, социалното приобщаване и разширяване на влиянието върху културата на целия свят .

Петте световни града на киното в мрежата „Творчески градове на Юнеско” са:

Линкове към статиите по темата

София – творчески град на киното”

1. https://www.24chasa.bg/Article/4455719

2. http://www.sofialive.bg/day/ot-obstinata/63-veche-sme-tvorcheski-grad-na-kinoto.html

3. http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/sofiia-poluchi-titlata-tvorcheski-grad-na-kinoto-6028323

4. http://offnews.bg/news/Kultura_33/IUNESKO-izbra-Sofiia-za-Grad-na-kinoto_424905.html

5. http://www.cross.bg/sofiya-yunesko-bokova-1442046.html#.WDGMFbk8wgg

6. http://evropaworld.eu/sofiya-tvorcheski-grad-na-kinoto/