Рузие Хасанова

Видео интервю с Рузие Хасанова

Рузие Хасанова е сценарист и режисьор. Родена е през 1980г. в град Казанлък. Завършва известната математическа гимназия "Никола Обрешков". Там започва да пише и да режисира кратки пиеси за ежегодните тържества по случай завършването.

През 1998г. се мести в Лондон, в търсене на кариера в киното. Там завършва Филм и Видео в Лондонския колеж по комуникации, където дипломният й късометражен филм GLASHEDY е оценен с отличен. Завършва и шестмесечен курс “Напиши сценарий за първия си пълнометражен филм” в Met Film School и престижната програма „Анатомия на разказа: 22 стъпки в разказването на истории” с Джон Тръби.

Рузие Хасанова работи във филмовата индустрия повече от десетилетие, от начало като свободен агент в различни продукции, а след това като мениджър на отдела Дигитално Кино във VTR post‐production (сега Prime Focus). Работи и като мениджър на международни филмови продажби в реномираната Агенция Hanway Films. Като асистент на изпълнителния директор Тим Хаслам, Рузие Хасанова в продължение на шест и половина години придобива богат опит в сферата на независимото кино и филмовото финансиране, както и познания за международния пазар, дистрибуцията, маркетинга и най-вече важността на добрия сценарий за филма.

През 2011г. след напускането на Hanway Films, използва възможността да разшири професионалния си опит и се присъединява към екипа на филма Welcome to the Punch, като асистент на режисьора Ерън Крийви. След това работи като доброволец за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон.

През 2013г. завършва късометражния си филм „Дърво без корен”, номиниран за Наградата Jameson на София Филм Фест. Филмът продължава своята фестивална обиколка по света.

През 2008г. реализира награждавания късометражен филм „Портрет” и е сценарист на няколко късометражни филма.

През 2014г. завършва късометражния филм „Балон”, експерименталният документален филм „Молитва” и мюзикълът „Вики – Мюзикълът”, които вече пътуват по фестивали в Европа и света.

В момента е в постпродуция на дебютния си пълнометражен филм Радиограмофон (или Грамофон), който през 2009г. печели на‐добър питч на сесията Live! Ammo ‐ организиран от международната филмова академия Raindance и британската организация Women in Film and TV. Проектът, започнал като късометражен филм през 2009г. е също така номиниран и за наградата Robert Bosch Stiftung.

Авторката е поканена да развие идеята до пълнометражен проект от престижната програма ScripTeast. Тя заминава за Полша за участие в едноседмични брейнсторминг дискусии, последвани от такива на фестивалите в Берлин и Кан 2010г.

През 2012 проектът е подкрепен от MEDIA за развитие на сценарий, което и позволява да работи с известния сценарен консултант Личия Еминенти.

През 2013 проектът бе селектиран от EAVE с продуцента си Гергана Станкова. За тази сесия, Рузие работи с историка и специалиста по историята малцинствата Антонина Желязкова, за да улови универсалната тема исторически коректно.

Интервю

ФИЛМОГРАФИЯ

„Радиограмофон” (2017г.) – пълнометражен

- Награда за дебютен пълнометражен филм на 35 Фестивал на българския игрален Филм “Златна роза”

„Вики – Мюзикълът” – късометражен (2014г.)

„Вики – Мюзикълът”

„Балон” късометражен

„Молитва” късометражен (2014г.)

„Дърво без корен” – късометражен (2013г.) Участие на фестивалите в България,

Унгария, Германия и САЩ

„GLITTERBALL на BURMA GUNS” (2010г.) Музикален клип, 3 мин.

„Портрет” – късометражен (2008г.) Участие на фестивалите в България, Германия, Ирландия и САЩ

Награда Excellence in Film,

Accolade Global Film Competition, САЩ – 2008г.

G lashedy късометражен (2001г.) Диплом на Лондонския колеж по комуникациите 2001г.

Frozen”

Страница със свободен достъп до трейлъри и филмите